Šta podrazumeva himenoplastika?

Verovatno je većina nas odrasla uz mit da je himen simbol nevinosti. Utuvljeno nam je u glavu da prvi put mora da boli i da ćemo krvariti, upravo zato što tokom prvog odnosa himen puca.

Ne i ne. Himen – tanak kožni nabor koji se nalazi na ulazu u vaginu je u većini slučajeva izuzetno rastegljiv i često ni ne dolazi do njegovog pucanja pri prvom odnosu. Mnogima do pucanja dolazi tek pri porođaju, pri fizičkoj aktivnosti ili iz bilo kog drugog razloga, a seksualni odnos (čak ne ni prvi) može biti samo jedan od svih njih!

On nije barijera koja zatvara ulaz u vaginu, već se nalazi na zidovima vagine pri otvoru. U slučaju da zatvara ulaz skoro potpuno, to je već medicinski problem i rešava se hiruški! 🧑🏽‍⚕️

I pored toga, u mnogim konzervativnim zemljama postoji pritisak na žene da himen mora biti očuvan za prvu bračnu noć, a čak i u onim liberalnim se za žene kaže da su „razdevičene“ pri prvom seksu, što implicira da joj se tada vrednost na neki način menja ili smanjuje.

Sve to je navelo mnoge plastične hirurge da u džep stave još koju hiljadarku evra time što će obavljati himenoplastiku – operaciju restoracije himena. 💸

S obzirom na to da je život žena u vrlo konzervativnim zajednicama ugrožen ukoliko ne krvare prilikom prve bračne noći, himenoplastika u tim situacijama je razumljiva.

U drugim situacijama, himenoplastika je doslovno bogaćenje na mizoginiji. Čak ni u slučaju seksualnog nasilja himenoplastika nije nešto čime treba pribegavati – ona neće pomoći žrtvi da se oseća bolje, već će to učiniti intenzivna psihoterapija i podrška zajednice. 🫂

U Velikoj Britaniji se od prošle godine čak govori o kompletnoj zabrani ove procedure. 🚫

Razumemo da društvo ume da vrši mnogo pritiska na ženama, stoga se saosećamo sa svima onima koje su osetile potrebu da obave ovu proceduru, a KOMPAS te podstiče da voliš svoje telo, jer je ono tvoj jedini zauvek-dom i ne moraš ništa da radiš ukoliko to iskreno ne želiš!

Da li bi i u Srbiji trebalo zabraniti himenoplastiku ili je po tvom mišljenju ona skroz okej? Podeli s nama svoje mišljenje!

A danas je našoj kreativnoj, autentičnoj i domišljatoj volonterki Bojani rođendan! Želimo joj sve predivnoće 🎉

Tvoj #kompas🧭

Šta misliš o tekstu?

Čitaj sledeće!