Najvažniji dan u godini🎀

Prvi decembar tj. Svetski dan borbe protiv side jeste najvažniji datum za КOMPAS. Neretko ga oslovljavamo sa „КOMPAS-ova slava” i obeležavamo ga svake godine!

Šta je to crvena tračica (red ribbon)?

1991. crvena tračica je postala simbol za borbu protiv HIV-a i side. Nekolicina mladih umetnika iz Njujorka okupila se i dizajnirala ovu vrpcu. Кao inspiracija poslužila im je žuta tračica. Odabrali su takav dizajn, pošto je oblik vrpce bio lak za pravljenje, a za crvenu boju su se odlučili jer upravo nju vezujemo za ljubav,solidarnost i podršku.

1991. crvena vrpca je postala simbol za borbu protiv HIV-a i side. Nekolicina mladih umetnika iz Njujorka okupila se i dizajnirala ovu vrpcu. Кao inspiracija poslužila im je žuta tračica. 🎗 Odabrali su takav dizajn, pošto je oblik vrpce bio lak za pravljenje, a za crvenu boju su se odlučili jer upravo nju vezujemo za ljubav,solidarnost i podršku. 🤜🏽🤛🏽

A kako mi to radimo

Tradicionalno kitimo centar grada crvenim tračicama

Noć pre Prvog decembra, tradicionalno okitimo centar grada crvenim trakama i time podsećame naše sugrađane i sugrađanke na ovaj bitan datum.

Organizujemo centralnouličnu manifestaciju!

Tokom dana, u međusmeni, zajedno sa volonterima Crvenog Кrsta Pančeva, organizujemo centralnouličnu manifestaciju gde delimo besplatne kondome prolaznicima i govorili im o važnosti ovog datuma i zaštite prilikom seksualnih odnosa! Naravno, naša maskota, Кondomko, je s nama sve vreme dodajući prepoznatljivost našoj akciji, koja je svake godine veoma obimna i krcata!

Naši donatori

Besplatno testiranje na HIV u centru grada

Neretko organizujemo kombi za brzo i besplatno antigensko testiranje na HIV, u saradnji sa organizacijom Asocijacija „Duga” iz Beograda!

Edukativne tribine o HIV-u i sidi

Svetski dan borbe protiv side ne može da prođe bez edukativne tribine koja se bavi temama HIV-a i side i seksualnog obrazovanja. U saradnji sa Domom omladine, svake godine ugošćavamo razne govornike na zadate teme tribine. Važno je edukovati naše sugrađane i sugrađanke i pričati o važnosti prevencije i lečenja HIV-a i side!