Da odu ovi a da ne dođu oni

Naslov ovog teksta je prepisan grafit koji je osvanuo na ulicama Beograda u protestu naroda.
Poruka je jasna, antisistemska, i razumljivim jezikom objašnjava volju ljudi koji su izašli na ulice.
Isti taj slobodarski duh i volja iznedrili su zahteve Studentskog pokreta Novog Sada :

1. Smena članova RIK, z bog nepoštovanja odluka ustavnog suda.
2. Smena članova REM zbog neeragovanja na više stotina prijava.
3. Smena Maje Gojković, predsednice Narodne skupštine zbog blokade rada Narodne skupštine.
4. Smena glavnog i odgovornog urednika RTS i urednika informativnog programa RTS zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata.
5. Smena v.d. glavnog i odgovornog urednika prvog programa RTV v.d. direktora programa.

Dodatni zahtevi koje je javno izneo student Filozofskog fakulteta Mihajlo Nikolić, jedan od istaknutijih članova ispred Studentskog pokreta Novog Sada su : kompletna smena vlasti, oslobađanje medija od partijske kontrole, obustava sprovođenja mera štednje kroz plate i penzije i obustava daljeg ugrožavanja socio-ekonomskih uslova života građana, besplatno zdravstvo i obrazovanje, lustracija političke elite, povećanje minimalne cene rada, raskidanje ugovora sa MMF-om i drugi zahtevi čija je suština promena društvenog uređenja i raskidanje svakog kontinuiteta sa starim sistemom.

Podržavamo protest studenata i anti-sistemske zahteve koji su izneli. Iz redova obespravljenog naroda podržavamo naše sugrađane u svim gradovima i mestima u protestu i borbi protiv rastuće diktature, medijskog mraka, osiromašenja, partokratije i uništenih institucija.

Poruka grafita je jasna. Partije i uske interesne grupe ne smeju da koriste protest za lične ciljeve. Ne zanimaju nas kadrovske smene oligarhijsko-tajkunskih predstavnika. Zato što, za razliku od trgovaca iz skupštinskih kuloara i stranačkih lobija – sloboda i demokratija nemaju cenu.

U zemlji čije su institucije gluve, a mediji slepi, građani jedino kroz protest mogu da zahtevaju poštovanje Ustava, slobodu, pravo na rad i život dostojan ljudskog bića i istinsku demokratiju.

Borba za te ciljeve je borba celog naroda – za ceo narod.