Šta smo nasledili u novoj godini?

Dragi prijatelji,

Posle još jedne godine u kojoj su napredna stranka i njen prvak vodili izbornu kampanju „koja traje“, gde se nalazimo danas, u poslednjim danima 2016.?

Dobro je samo u hvalospevima i letvom podbočenim kulisama koje nam prodaje vlast, koja se u kampanjama, hvali brzim ekonomskim napretkom. Premijer obećava plate i tvrdi da, već u 2018. godini, možemo da očekujemo i 500 evra po zaposlenom. U proseku.

Ipak, cifre govore drugačije. Čak i zvanične.

 • Srbija je zemlja koja u 2016. godini ima nezaposlenost od 19.7 odsto. Nezaposlenost među mladim generacijama dostiže vrtoglavih 44.2 procenata.
 • Srednju školu ne završi svaki šesti učenik.
 • Žene, kojih u Srbiji ima za nijansu više od muškaraca, su u parlamentu zastupljene sa svega 33.6 odsto.
 • Vojska je organizovala protest zbog lošeg ekonomskog položaja – čitaj malih plata. Vojska je zaboravljena, kao i veterani i invalidi.
 • Mnogi ljudi koji rade nisu u mogućnosti da imaju krov nad glavom, a pri tom i one koji kupe stan na kredit, umesto radosti, očekuje višedecenijska agonija.
 • Svaki deseti stanovnik Srbije – ZVANIČNO – živi u apsolutnom siromaštvu. Nezvanično – taj broj je verovatno mnogo viši.
 • Penzionerima na ivici egzistencije velikodušno su „vratili“ manje nego što su oduzeli.
 • Profesori i učitelji su poniženi.
 • Zdravstveni radnici odlaze u inostranstvo.
 • Kriminalci bivaju oslobođeni dok istovremeno privatni izvršitelji uništavaju sve one koji nemaju „privilegije“ pred sudovima.
 • Ipak, vlasti kažu da budžet za 2017. godinu ima „najniži predviđeni deficit u istoriji Srbije“ od 1.7 odsto BDP-a. Naravno, tek pošto su usvojili ugovor o zajmu u iznosu od jedne milijarde dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija.

Na svaku primedbu odgovor je: TAKAV JE SISTEM!

Tačno! Istinito!

Sistem u kojem živimo je zaista takav. Skrojen, ne po meri čoveka već, po meri besomučnog konzumerizma, izrabljivanja, partokratskog iživljavanja i vlasti i opozicije nad građanima, i ubijanja svake perspektive i dobre ideje. To je limbo iz kojeg svake godine najbolji mladi stručnjaci beže glavom bez obzira.

Živimo u sistemu u kojem se zakoni poštuju i sprovode samo prema volji i potrebi oligarhije na vlasti.

Živimo u sistemu koji je početkom 2016. godine ugasio Agenciju za privatizaciju, zato što je posao otimanja imovine našeg naroda završen. Ovo je sistem u kojem više nemamo svoje ulaze, svoju zemlju, svoju vodu i svoj vazduh. Takve zakone oni predlažu.

To nije sistem u kojem većina građana želi da živi, ali u njemu većinu zamajavaju oni koji se smenjuju na vlasti, sa zadatkom da se sistem ne promeni ni za pedalj.

Uzaludno je bilo kakvo naricanje nad sudbinom i svo pisanje po sajtovima i mrežama, PA I OVO, ukoliko se svesni pojedinci ne udruže i osmele na akciju.

Mi se borimo da se taj sistem promeni. Nismo u tome sami. U novoj 2017. godini budi protiv sistema koji nas proždire.

KLIKNI OVDE I PRIDRUŽI NAM SE!