Шпанија на изборима рекла ДА левици

Share Button

Многи Шпанци су дочекали изборни дан, недељу 20. децембар, много сиромашнији него што су то били 2011. године. Сиромаштво, деструктивне мере штедње и статистика незапослености која каже да је сваки пети грађаних Шпаније без посла, утицале су на успон политичких покрета који су за свега неколико година, од групе огорчених људи, постали политичка снага са којом ће Шпански естаблишмент морати да рачуна.
Подемос, политички покрет против мера штедње, који чврсто стоји на левици, и Сиудаданос, покрет на центру политичке скале, су прави победници избора који су се јуче одржали у Шпанији.
Без обзира на то што је на првом месту и даље националистичка, Народна партија (Partido popular), број гласова који је отишао ка левици, али и ка странкама које су за промене, говори да се политичка клима у Шпанији променила.
Националисти су на овим изборима добили 28.7%, социјалисти 22%, док је на трећем месту покрет левице, Подемос, са 20.6%. Занимљиво је да је новоформирана странка центра, Сиудаданос, која је такође прикупила гласове незадовољних грађана, освојила 13.9%. Републиканска левица Каталоније је у парламент ушла са 9 представника, док је Уједињена левица народног јединства освојила 3% гласова, то јест 2 места у Конгресу.
Шпанија је дефинитивно рекла ДА левици, и подржала политички процес који би ову земљу требало да постави на шине супротстављању Евро-банкарском дикатату. Такође, политика која је Шпанију увела у кризу прихватањем мера штедње и упорном праксом двопартијског система је побеђена.

„Већина грађана је изгубила поверење у традиционалне партије“ изјавио је Иниго Ерехон, потпредседник Подемоса. „Шпанија никада више неће да буде иста. Веома смо срећни због тога“ рекао је Пабло Иглезијас, лидер Подемоса.

Изборна математика може да превагне на обе стране. Реално је очекивати да ће националисти да покушају да формирају владу и поред пораза који су на овим изборима претрпели. Без обзира што су и даље за неколико процената јачи у односу на појединачне странке левице, 28 одсто бирачког тела је далеко испод 44 процента, колико су националисти добили на изборима 2011. године.
Ако се узме у обзир да је више од 73% грађана изашло на биралишта, а да је на изборима 2011. године гласало 69%, грађана, слична излазност, само за који проценат виша на овогодишњим изборима, указује да се воља грађана померила од националиста и шпанских социјалиста, ка новим покретима левице и центра, али са убедљивим вођством левице.
Избори нису само победа нових политичких покрета, они су и јасна порука грађана Социјалистичкој партији Шпаније, да је дошло време да се ова земља, после 80 година, поново одлучно окрене ка левици и ка бољем животу свих својих грађана. То је порука коју је добро разумео и лидер социјалиста, Педро Санчез, о чему сведочи и његов коментар да „Шпанија жели да се покрене ка левици“.
Заоштравање односа унутар Европске политике, доноси нове политичке сукобе у будућности, али избори у Шпанији доносе наду да је мобилизација маса у циљу друштвених промена могућа. Што више људи буде разумело да ће економска криза у којој се свет налази да траје док год буде трајао систем који је производи, то ће народи Европе да буду ближе револуционарној политичкој и друштвеној промени ка социјализму.

Обраћање Пабла Иглезиаса, лидера левичарског покрета Подемос:

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!