Ада Колау: Радикалне промене у Барселони

Share Button

Интервју преузет са сајта: http://www.thenation.com; Аутор: Елиjа Гран

Прошло је већ два месеца од како је за градоначелницу Барселоне изабрана Ада Колау. Она је прва жена градоначелник у историји свог града, али и више од тога. Она је дугогодишњи активиста и локални симбол револуционарне борбе за права људи на које се обрушио притисак кризе и банкарског сектора који их је, активирајући хипотеке, немилосрдно остављао без крова над главом. На локалним изборима је, престављајући политичку организацију грађана „Barcelona en comu“ освојила поверење житеља Барселоне.

Ада колау одговара на питања о изазовима са којима се суочила од првог радног дана на функцији градоначелнице.

Шта сте све успели да урадите у претходна два месеца?

Имали смо спреман кризни план пре доласка на власт. Њиме смо покренули решавање очигледних проблема, попут гарантоване исхране за угрожену децу и договора са банкама и SAREBOM (Организацијом формираном да помогне у рашчишћавању проблема финаксијског сектора у Шпанији) да људима који су исељени из домова, вратимо кров над главом.

Ваши политички истомишљеници су у Мадриду (У којем је на истим изборима власт освојила коалиција народних и покрета левице) већ покренули акције против Америчке инвестиционе компаније „Blackstone“, због улоге те фирме у проблемима исељавања људи из домова. Какав је ваш став по том питању?

То је неопходна акција. У Барселони је више од 400 станова приватизовано акцијама такозваних „вултуре“ фондова, који користе кризу kако би од банака јефтино откупили некретнине под хипотекама. Током грађевинског „балона“ неолиберали су се позивали на мантру да је висока економска активност довољна да задовољи све на тржишту, без обзира на спекулативну природу таквих активности. Показало се да је то било потпуно погрешно.

Увели сте једногодишњу забрану на пријављивање нових смештајних капацитета за туристе. Да ли можете да објасните тај потез?

Сматрамо да је туризам изузетно важна привредна грана за Барселону. Из тог разлога смо одлучили да је регулишемо. У тренутку када смо преузели руковођење градом, сектор туризма је надрастао могућност контроле. Уназад неколико година туризам је био у порасту 18 одсто, и претила је опасност да се претвори у „економски балон“. Морали смо да зауставимо неконтролисан раст туризма и да направимо добру анализу ко све профитира и има корист од толико великог прилива средстава. Нисмо само зауставили здавање дозвола за нове смештајне капацитете већ смо основали месни туристички савет, чији је задатак да обезбеди једнаке почетне услове свима који учествују у том послу. Узели смо у обзир и чињеницу да су многи крајеви Барселоне под великим притиском бројних туриста, не само грађани, већ и локално предузетништво, које није окренуто искључиво туризму.
Барселона је добила план развоја туризма какав није имала деценијама у прошлости.
И заиста, туризам доноси огромне новчане приливе, али је до сада тај новац завршавао у веома малом броју руку, а највећи број радних места које је отварао су била нерегулисана законом, буквално прекаријатска. То смо зауставили и одлучно решили да уредимо питање права радника у угоститељству и туризму, како би омогућили свима, а не само власницима бизниса, да имају корист и живот од те привредне гране.

Будући да долазите из народних покрета који се боре за социјалну правду, да ли је улазак у градску управу био велика промена за вас. У којој тачки, по вашем мишљењу почињу праве структурне промене, из институција или из мобилизације маса?

Погрешна је и сама претпоставка да оговор на ваше питање може да буде линеаран. Ту грешку је Шпанска политика учинила током периода транзиције (из фашизма ка демократији – прим. прев) мислећи да је друштвене промене било могуће извести на улици а онда ту борбу пренети у институције, занемаривши мобилисани народ. Барселона је била значајно упориште борбе против диктатуре.

Њена мрежа грађана је постала позната широм света. Многе победе су извојеване управо захваљујући културолошкој и друштвеној мобилизацији у различитим областима живота. Ми сви желимо да имамо демократичан град, у којем се пошују људска права и чији становници осећају да постоји правда и једнакост. Барселона мора да буде хуман и природно одржив град, а да би се то постигло и сачувало, борба мора да се води паралелно и у институцијама али и на улици, међу народом и из народа. Научили смо важну лекцију. Да би истинска демократија постојала, грађани морају да буду организовани и да активно држе власт на оку, без обзира ко је изабран у институције власти.

Шта очекујете од општих избора заказаних пред крај ове године?

У историји људског рода, ништа није било могуће, док се није догодило. Мислим да је двопартијски систем на крају свог животног века. У овом периоду транзиције, у овој изборној години, то ће да одјекне и да има последице. Али, ова година неће разрешити политичке односе у Шпанији. То је процес који ће да се настави и после избора.


Ада Колау је рођена 3. марта 1974. године. Тренутно је градоначелница Барселоне, изабрана 13. јуна 2015. Била је портпарол „Платформе за народ угрожен хипотеком ПАХ“ која је пружала правну и политичку помоћ грађанима којима је претило исељавање из домова. Од 7. маја 2014.године придружила се грађанском политичком покрету „Barcelona en comu“ који је на мајским изборима 2015. године освојио власт у Барселони. Занимљиво је да је у 2014. години, десничарска Народна Партија оптужила Аду Колау да је припадник терористичке групе ЕТА.

Оригиналну верзију интервјуа можете да прочитате на: http://www.thenation.com/article/qq-ada-colau/

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!