Колико нам „добро“ иде?

Share Button

Влада Србије је на позив Европске комисије израдила програм реформи политике запошљавања и социјалне политике. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је позвало заинтересоване организације да до 4. септембра 2015. доставе коментаре на финални нацрт „Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике“.

У документу који је Влада Србије поставила на сајту socijalnoukljucivanje.gov.rs изнети су подаци на основу којих сваки читалац може сам да дође до закључка да су представе које министри и председник владе изводе пред камерама и микрофонима седме силе само лоша глума и прикривање сопствене неспособности да спроведу реформе, елиминишу корупцију и побољшају животни стандард и социјалну сигурност грађана Србије.

Нека подаци из званичног документа који је Влада објавила у циљу јавне расправе демантују изјаве попут „Срамота ме је колико нам добро иде“ и „Први пут у новијој историји“.

1. Проценат страних директних инвестиција у БДП-у од 2010. до 2014. године.

2010.   2011.   2012.   2013.   2014.
3.8%    9.9%    2.4%    3.8%    3.7%

Евидентно је да су шупље приче о огромним страним инвестицијама које премијер у редовним интервалима пласира кроз средства јавног информисања.

2. Јавни дуг је у периоду од 2008. до 2013. године доживео експлозивну путању раста. Јавни дуг централног нивоа власти наставља да расте и достиже 72.7% БДП-а на дан 31.05.2015. године

2010.     2011.     2012.     2013.     2014.
41.8%    45.4%    56.2%    59.6%   70.9%

 

Faximil1

3. Стандард становништва додатно је погоршан током 2014.године. Формална запосленост наставља да се смањује. Стопа незапослености бележи стабилан тренд повећања.

4. У 2014.години сиромаштво остаје значајно, како изражено у апсолутном смислу, тако и у релативном смислу. Грађани чија се потрошња налази испод прага неопходног за подмиривање егзистенцијалних потреба чине 8.6 одсто од укупног броја грађана, док је више од четвртине грађана Србије у ризику од сиромаштва.

Faximil2

Можда је време да Влада Србије прихвати политичку одговорност, и заједно са свим својим партијским и кадровским решењима напусти политички живот, као што је премијер и обећао у предизборној кампањи, речима, да ће „покупити прње“ уколико за шест месеци њихове власти не буде боље. Ова влада је у своју километражу уписала много више од шест месеци, а цифре говоре да је дуг све виши, незапосленост већа а стандард и број становника Србије све мањи. Уместо што расписују изборе, било би боље да потпишу неопозиве оставке и да их, пошто се мастило осуши, буде срамота, први пут у њиховој политичкој историји.

—————————————————————————————————————————————————–

ИЗВОР: „Влада Републике Србије – Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике у процесу приступања Европској унији – пети нацрт“

Документ можете да преузмете на линку: http://socijalnoukljucivanje.gov.rs/wp-content/uploads/2015/08/ESRP-finalni-nacrt_avgust-2015.doc

Или на нашем сајту: http://kompas.org.rs/wp-content/uploads/ESRP-finalni-nacrt_avgust-2015.doc

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!