Власт уништила ИМТ

Share Button

Руководство „Индустрије мотора и трактора“ уручило је отпремнине свим радницима и затражило стечај. После 61 године, производња у ИМТ-у је стала.

Отпремнине исплаћене радницима износе 200 евра по години стажа. Да би их добили радници су били приморани да потпишу изјаву да им буде исплаћено само девет од 20 зарада које им ИМТ дугује, а и то тек током продаје или ликвидације фирме. Такође, у овом „пакету“ уцена, радници су морали да пристану и да им држава повеже стаж за две уместо за четири године.
Ове податке је изнео Петар Грбић, доскорашњи председник индустријског синдиката у ИМТ-у.

Власт је слагала раднике

Генеза „пропасти“ ИМТ-а је јасна. Власт је решила да уништи и прода ово предузеће, а раднике остави на улици. Влада је у 2013. години поставила руководство које је обећало повећање производње, редовну исплату зарада и решавање дугова према кооперантима. До штрајка у октобру 2014. године, радницима није исплаћено 11 плата, превоз за пет месеци, није био повезан радни стаж нити су им биле оверене здравствене књижице. Тада, у 2014. години, синдикат ИМТ-а је тврдио да у случају гашења овог гиганта, посредно 20.000 људи може да изгуби посао и интерес, будући да је тада ИМТ, заједно са кооперантима толико запошљавао. Синдикалци су тада и сами нашли и предложили стратешког партнера али нико из владе није желео да иде тим путем.
После тога је влада искључила ИМТ са листе предузећа које  штити држава.

И шта сад?

Сада ће власт да отера ИМТ у стечај, нађе купца (ако га већ одавно није нашла) који ће или да распарча и заради на имовини, или ће да покрене успешну производњу пољопривредних машина и трактора. Епилог:

Неодговорне и пљачкашке власти уништиле су још једну фабрику која је могла да производи и продаје квалитетан производ, што су њени резултати и показали.

А ИМТ је још само једна од заокружених ставки на пљачкашком походу у „демократско-капиталистичкој“ Србији у којој је до скоро производио пар стотина трактора годишње, а некада је та цифра била 10.000 и више. Власт када не „приватизује“ она поклања. Као што министарка Зорана Михајловић декретом може да „поклони“ 2.000 хектара народне земље, тако могу да отму све. Уколико им се не супротставимо.  Шта још није заокружено? Државна лутрија, Телеком, Електропривреда. Допишите…
… и размислите да су таква и слична имена некада имала префикс „народно“.

Само удружени можемо да зауставимо потпуно уништење народа и земље.

Верујмо једни другима, будимо солидарни.

Покренимо се!

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!