Становање – људско право!

Share Button

Док се расправља о броју државних станова и њихових уживалаца, док се јавност занима магичним лутријским бројем 21, друга, много важнија, цифра, остаје заборављена.

У Србији милион грађана нема сопствени кров над главом!

У времену у којем је већина некадашње народне имовине приватизована, држава не води рачуна о добробити својих грађана. Није за то одговорна само ова власт. То је већ готово две деценије принцип по којем је идеологија кредита и задуживања, маскирана борбом за промене и бољи живот, уведена у ову земљу. Њу је наслеђивала свака власт, па је тако спроводи и ова коју имамо данас.

По прорачунима најнижа цена квадрата у изградњи је око 300 евра. Али, када се на то додају цене такси, пореза, маржи и на крају банкарски кредити, грађани су у неприлици да сами себе осуде на 40 година отплаћивања стана.

Универзална декларација о људским правима, Генералне скупштине Уједињених нација, у члану 25:

„Свака особа има право на животни стандард који обезбеђује здравље и добробит његове/њене породице, укључујући храну, одећу, становање, медицинску негу и услуге социјалних служби…“

Постављамо једноставно питање.

Да ли смо прихватили систем у којем је човек приморан да, у најбољем случају, ради цео свој живот како би отплатио 50 квадрата стамбеног простора?

Ми се са таквим системом дубоко не слажемо и сматрамо да је то систем експлоатације и деградирања људских бића. Време је да за почнемо да се боримо.

  • Зато што долазе времена у којима само један паметни робот може да изгради 150 стамбених јединица за 365 дана.
  • Зато што држава постоји искључиво због добробити грађана који су је створили, и о добробити је дужна да се стара.
  • Зато што корупција годишње „поједе“ више од 60 хиљада потенцијалних станова величине 50 квадратних метара.

Становање у Србији мора да буде људско право! Кров над главом не сме да буде предмет тржиштних спекулација!

( И док у Аустралији патентирају робота који може да направи 150 кућа годишње, милион наших суграђана нема сопствени дом.)

 

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!