О води, трамвајима и надреализму

Share Button

Пише: Иван Ђиковић

Да сам се, којим случајем, пробудио из дуже коме, и суочио се са насловима и вестима у медијима, осећао бих се као да ме је полио хладан туш.
Пише у новинама да од 174 општине у Србији, житељи чак 149 зарађују мање од републичког просека. У 107 места у Србији грађани зарађују између 30 и 40 хиљада динара, док у 21 општини плата не прелази 30 хиљада динара. 

Бацим новине, укључим телевизор, а тамо, са малог екрана ТВ пријемника, некакав опскурни лик, брекће и уздише, па каже „Срамота ме је колико нам добро иде…“
Искључим ТВ и заврљачим даљински.
Сетим се инспектора Бешевића из филма „Црни бомбардер“.

„То су опасне идеје..“ – А слике пролећу: Вулинове соц-нац бравуре, BG@H2O, трамваји употребљени као висока ограда, стручњаци за испаравање воде који је можда чувају као основну грађевинску компоненту Београда на води. Не троши воду из Саве, не пиј, не пери, не заливај. Пашће водостај, мало нам је онолика Сава.

„То је опасна музика…“ наставља Бешевић да репује на мелодију Марије Максиме, „…дааајмо му мандат, да нас све води…“ Вођа, води, вода. Асоцијације варниче и опет ми је у мислима вода, БГ на води, хладан туш…

„То су опасне фреквенције…“ Погледам ТВ. Eкран црн. Справа ћути. Справа ћути и када је укључена, помислим. Остало је ћутање. Те фреквенције преносе опасну музику и опасне идеје. Нема више критике. Угашене су програмске шеме, угашени су и људи који би се у њих уклопили. ТВ и даље ћути као заливен.

Заливен! Водом? Хладан туш!

Лик опскурног политичара као burn-in на старим плазма телевизорима лагано одлази у fade-out. Ходницима демагогије одзвања његов поклич у Народној скупштини `95 – „Убијте једног Србина, ми ћемо стотину муслимана…“

Паде ми на памет и Сребреница 2015. Шта ли је радио Немања – емир од Дрвенграда? Да ли је, у дану после, покупио то камење? Ваљаће за каменград. Креативно је то, градити градове и називати их по грађевинском материјалу од којег су саздани. Незгодно би било, додуше, да то постане правило у Србији. Овде би сви градови понели име Сиромах-град. Јер, тако смо у могућности. У стиропор-држави то је једино могуће име.

Поједите се од муке надреалисти, Пајтоновци, неопримитивци. Земља Србија је перформанс који заслужује да се уврсти у поставку Музеја савремене уметности. Само ако пронађемо решење како да у музеј сместимо највећи перформанс у нашој новијој историји. Можда, као асоцијацију на уметнички „урадак“ домаћих политичара, можемо на први спрат здања на ушћу да сместимо трамвај-туш. Возиш се, а облива те хладна вода. Јак симбол, зар не? Чак има и времена за то. Музеј је годинама у фази прецизног реновирања. Ето посла за министра. Нека назове оног малог, узме трамвај и направи од њега експонат. Таман има и увод у говор који ће да одржи док буде секао црвену траку 20. октобра 2015. године. Ако га у сецкању црвене траке не претекне Вулин.

Историјског 20. октобра, далеке 1944., један надреалиста, филозоф, Шпански борац и Српски војсковођа је ушао у ослобођени Београд. Четири деценије после ослобођења, шовинистичку клику која је зајахала власт пред распад Југославије, и која и даље галопира у општу пропаст, назвао је задрибандом.

Шта остаје на крају? Само хладан туш, и то у трамвају. Напредно, нема шта. Ако ми не верујете, погледајте видео клип.

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!