Такса на доброту

Share Button

Одлуком о држању домаћих животиња, у Новом Саду је забрањено храњење напуштених и изгубљених домаћих животиња на површини јавне намене, у заједничким просторијама и двориштима објеката колективног становања. Комунална полиција је, поступајући по поменутој одлуци, почела прекршајно да кажњава све грађане које затекне да псима и мачкама луталицама дају храну и воду. Прописана казна за физичко лице, по члану 55. одлуке износи између 2.500 и 75.000 динара.
Делом одлуке у којој се грађанима забрањује да нахране и напоје напуштену или изгубљену животињу, директно је прекршен „Закон о добробити животиња“ Републике Србије, који у члану 3. налаже да је сваки грађанин Републике дужан да СПРЕЧИ и пријави министарству надлежном за послове ветерине и МУП-у све облике злостављања животиња и угрожавања њиховог живота, здравља и добробити.
Члан 4. истог закона даље уређује основна начела заштите и добробити животиња. У њему стоји да начело универзалности бола подразумева да животиње могу да осете бол, патњу, стрес и панику, те да је ОБАВЕЗА човека да поред очувања врсте брине и о заштити живота и добробити сваке јединке.

Животињи која не може да пронађе воду за пиће је ван сваке сумње угрожен живот, здравље и добробит. Наши суграђани, који нахране и напоје напуштену животињу, бивају кажњени само зато што поштују закон Републике Србије. Закон који је изнад сваке уредбе коју кабадахије у локалној самоуправи, у својој суровости могу да донесу. Наши суграђани су кажњени зато што су одговорни грађани ове државе.

Локалне власти у Новом Саду можда рачунају да високе летње температуре узму данак, како би градске службе имале мање брига и посла које им налажу чланови 54. и 66. раније поменутог закона. Кршећи закон Републике, они вероватно неће одустати од спровођења сулуде „одлуке“ да наплаћују ову таксу на дужност, одговорност и доброту а грађани којима је прекршајна пријава уручена, биће оштећени већ уходаним методама извршења, а највероватније отимањем новца административном забраном.

Ако су људи изабрани на свим претходним локалним изборима у стању да се безобзирно опходе према животињама, колико су тек безобзирни у ситуацијама када се опходе према људима? Нека докажу да нису. Нека измене незаконити део одлуке по којој је поштовање закона Републике Србије, у Новом Саду, прекршај.

На Новосађанима је да размисле и да убудуће своје представнике бирају међу другачијим, хуманијим људима.

Уколико су комуналне службе против вас већ поднеле прекршајну пријаву због храњења животиња, или се не слажете са, по животиње смртоносном, одлуком власти у Новом Саду, прочитајте „Закон о добробити животиња“ ОВДЕ и упознајте се са својим правима и обавезама.

Или нас контактирајте на info@kompas.org.rs и придружите нам се у борби за боље и хуманије друштво.

 

Кликни ОВДЕ да преузмеш закон о добробити животиња

Кликни ОВДЕ да преузмеш спорну одлуку Новосадских власти о држању домаћих животиња

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!