Сви наши страхови

Share Button

Пише: Иван Ђиковић

Кампања страха је кренула тихо, па се нагло „залауфала“, и већ после пар месеци добила озбиљне размере. Са свих страна, на вебу, у информативним ТВ и радио емисијама, на страницама новина и часописа, обичним, радним људима у очи и уши трпају само СТРАХ, СТРАХ, СТРАХ!

Желе да се плашимо новог рата у Босни. Ту су резолуције, каменовања, демагогија у устима политичара са обе стране Дрине. Подели се народе, гледај, слушај, троши струју.

За то време, стидљиво су нам наговестили да ће струја, енергија наших народних река и народног угља, да буде скупа, прескупа. Акцизна категорија, како су то мајсторски објаснили. Да се тешко запамти и још брже заборави.

Уместо решења проблема имиграната, понудили су нам страх. Страх од странаца, друге културе и религије праћен фашистичким натписима у неким опскурним шовинистичким медијима. У намери да пробуде мржњу. Човек обузет мржњом заборавља да је гладан, недовољно плаћен, злоупотребљен.

Док смо читали наслове који одишу мржњом, пропустили смо да приметимо да је у 2015. години поскупело гориво, обавезно ауто-осигурање, инфостан. Навозали су нас. За наше паре.

Утеривање у Босански клинч није било довољно. Прослава операције „олуја“ пласирана је са халабуком. Уместо да се запитамо где су и како живе наше избеглице, питамо се ко ће да гостује, какав ће да буде „мимоход“, шта ће да лупета Томпсон. Фарма, парови и малдиви – ма ни до колена „олуји“.

За то време, шапнули су, тихо, једва да може тише, да ће радио-телевизијску претплату плаћати слепи, глуви, сви који имају електрично бројило, имали или немали телевизијски апарат. Имали или немали новца. На посебним рачунима, наравно. Посебни рачуни – посебна одузимања и заплене по систему „имаш ТВ, врати стан“. Обавезна наплата страха. Као у кући страве у луна-парку.

Као да се нисмо довољно нервирали, страховали и мрзели, кажу, напашће нас „исламска држава“, окупираће нам земљу, увешће шеријат, забраниће разголићене певачице и свињско млевено на жару.

И док погледом стражаримо ка источном хоризонту, у страху од црних застава, нисмо приметили да су цене хране скочиле за 4 одсто у периоду од марта до јуна 2015. Шунке и кобасице су поскупеле за 100 динара, ослић и сомовина 30 до 50, свињско месо је скупље за 72, качкаваљ 30, виршле 16, кисели краставац 12 а брашно и уље 9 динара.

Тек нам предстоји крај лета, школска година ђачке књиге, прибор, цех за оно мало одмора – бекства од наше сурове стварности, од које заправо не можемо да побегнемо, ни главом без обзира, ни новчаником.

Чега ћемо се тада плашити?

P1apos

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!