Трагедија једне монодраме

Share Button

Иван Тасовац очигледно није обавештен да је управо он већ извесно време министар културе и информисања.
Изненадило га је, каже у изјави за Танјуг, што власници и уредници приватних медија прате логику капитализма, и не препознају културу као своју интересну сферу.
Зачуђујуће заиста да, у држави која је деценијама у најсуровијој капиталистичкој тржишној утакмици, приватници не препознају друштвени интерес у култури, сфери од које је и сама држава дигла руке и препустила је тихом умирању.
Пре свега би требало кукњаву заменити делањем, безнадежност креативношћу и учити на позитивним а не негативним примерима. На тај начин би људи схватили да одговорност за положај културе није само на власницима медија и њиховим одговорним уредницима – изјавио је Тасовац.
Подсећамо министра културе да је управо он тај који би требало да схвати да највећа одговорност за положај културе почива на ресорном министарству над којим он шефује.
Култура је увек имала мецене. Култура мора да има тржиште и улогу у друштву, без обзира на привремени карактер који има у сваком духу времена. Дух времена прође, али квалитет и сведочанство о временима у којима су уметности настајале остају, као створена и додата вредност сваке генерације. На жалост, део генерације, која тврди да је способна да управља друштвеним токовима, очигледно не разуме да у малој држави, која нема развијено културно-уметничко тржиште, чак и када би имали најбољи систем образовања који би упућивао младе генерације на квалитетан садржај, култура мора да буде државни интерес.
Посао министра и министарства није и не сме да буде издавање саопштења о томе како је култура у стању одумирања, упирање пристом у кривце и лов на вештице у приватном сектору.

Посао министарства је да направи стратегију за опоравак културе. Настанак такве платформе мора да дође из пера и умова стручних људи из јавних медијских сервиса, особља из установа културе, попут музеја, галерија, позоришта, библиотека, свих еснасфских организација, као што су удружење ликовних и примењених уметника. Еминентни појединци из свих области културе, стручњаци ствараоци сигурно умеју и могу да пруже део одговора на питања која би таква платформа отворила.
Други посао министарства је да, током прављења стратегије како сачувати од заборава културно наслеђе и популаризовати нове ствараоце и нова дела, на све могуће начине, ургира и избори се да издвајања за велику мобилизацију културно-уметничких садржаја буду таква, да могу да подмире трошкове који би спровођење плана изискивало.

Ако је потребно да се на седницама владе захтевају додатна средства, да се тражи оштрија борба против корупције, да се стегне каиш летовања и зимовања на егзотичним местима, нека буде. Ако је потребно смањити непотребне издатке зарад улагања у културу, ако је потребно да се потраже спонзори у земљи и иностранству, ако је потребно бити службеник а не уживалац луксуза, онда је то терет који министар културе мора да носи на леђима. Ни једна донација, ни један евро више, у буџету није занемарљив, али борба за боље и квалитетније никада не сме да се заврши.
Ништа од наведеног не излази ван оквира министарства културе нити ван описа посла ресорног министра. Уместо тога, Тасовац у истом саопштењу истовремено и кука и исту ту кукњаву критикује.
За то време музеји не раде, позоришта пропадају, биоскопи нестају, галерије губе посетиоце, на полице у библиотекама стиже све више шунд литературе, писци, режисери, драматурзи, сликари, вајари, глумци, музичари, композитори и сви други делатници и ствараоци уметничких садржаја једва састављају крај с крајем, а једина представа у граду постаје повремена монодрама коју изводи сам Иван Тасовац. Али, наивно је од министра да очекује да му аплаудирамо, када завеса падне.
Ако му је баш стало да пронађе кривца за то где се налази култура данас, нека погледа портрете или фотографије својих претходника, а потом нека се добро загледа у огледало.

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!