Даље руке од дечијег додатка!

Share Button

Александар Вулин, све-само-не-левичар и министар рада, изјавио је да ће деца која изостају са наставе без оправдања да изгубе право на дечији додатак и да је то новина која ће се наћи у предлогу закона о „Финансијској подршци породици“.
„Дечији додатак није социјална категорија, него мера популационе политике.“ изјавио је министар који отвара лифтове.
За разлику од теорије Министра Вулина, финансијска помоћ породици, поред намере да позитивно утиче на природни прираштај, мора да има и социјални карактер. Тај додатак на примања, не додељује се деци, него родитељима или старатељима, како би деци могли да пруже квалитетније детињство и образовање. Укидање додатка, нарочито када знамо да су просечна примања у Србији недовољна за живот, породицама које имају децу, сигурно неће деловати као позитивна мера, нити дечији додатак сме да се назове „мером“.

Породицама са ниским примањима, и тај ситан новац, значи много, нарочито када се узму у обзир резултати овогодишње званичне анкете Републичког завода за статистику да је у Србији свака трећа особа млађа од 18 година или сиромашна или у ризику да то постане. 

Да ли министар очекује да ће у свакодневној борби за голи живот и опстанак, родитељи социјално угрожених породица бити у прилици да се квалитетно старају за образовање своје деце, ако им држава још одузме и то мало што добијају, а да им са друге стране одузима тешко зарађен новац непотребним наметима.
Било би боље да је министар ургирао да се све социјално угрожене категорије изузму из обавезе плаћања претплате на јавни медијски сервис, да добију могућност да децу о трошку државе сместе у вртиће, или да о трошку државе деци обезбеди уџбенике и школски прибор, али и сваки други вид помоћи. Помоћ социјално угроженим суграђанима је, наиме, један од разлога зашто сви плаћамо порез.

У држави у којој је 1.8 милиона људи на граници сиромаштва и чија се влада, у име грађана, сваког секунда задужује сто евра, доносе се закони који отежавају и тако безизлазан положај човека – радника. Доносити закон у којем се, подстицајне мере спроводе казненом политиком, и пратећа изјава министра Вулина је увреда за сваког грађанина који поштено покушава да живи од свог рада.

Само политичке незналице могу да кажњавају уместо да планирају подстицајни програм, зато што би рад на заокруживању система који би помогао родитељима да воде рачуна о школовању деце захтевао много више ангажовања и времена, које министар очигледно не жели да одвоји приликом обављања својих дужности. 

Уместо казне, теже је, али ефикасније, организовати социјалне службе да породицама чија деца прекомерно изостају из школе пружи пажњу и помоћ и да за сваки такав случај, у сарадњи са школом, родитељима, локалном самоуправом и другим органима власти, покушају да пронађу решење проблема.
На жалост, социјалне службе, стручњаци и сво помоћно особље у социјалним службама су маргинализовани и од важног друштвеног чиниоца претворени у систем који само оправдава постојање функције министра и даје могућност странкама да се баве пост-изборним калкулацијама и коалиционом трговином.

Отварање лифтова и лична политичка промоција по банкет салама је право сваког грађанина, ако му се прилика укаже, али ако је тај грађанин на фунцкији министра, друштвена и политичка одговорност му налаже да претходно поднесе оставку.

Подсећање: Министар Вулин некада није знао да разликује социјалну помоћ од зараде, а данас очигледно не разуме чему служи дечији додатак (видео)

 

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!