Европа под опсадом

Share Button

Пише: Иван Ђиковић

Популарност друштвених покрета којима су се придружиле еснафске и радничке организација није заобишла будно око чувара посрнулог Евро-банкарског поретка. Социјални покрети су до пре пола деценије били маргинализовани и занемарени, будући да је у евро-естаблишменту владало мишљење да су то мале групе ентузијаста које не могу да направе озбиљан пробој на друштвеној и политичкој сцени.
Безизлазна економска криза, и импотенција постојећих политичких опција је довела до отрежњења у народним масама широм јужних и медитеранских народа. Губитак поверења у постојећу политику довео је до брзог успона, не само активистичких и политичких покрета, већ и до поновног успона идеје хуманог друштва правичне прерасподеле.
Покрети и странке, попут Подемоса, Пет звезди, Сиризе, немачке Левице, Сиудаданос и других, изазвали су политичке и изборне земљотресе у Унији. После готово три деценије неизазване власти, појавила се борбена опозиција, као одговор на деструктивну идеологију неолиберализма и неограничене моћи банака.
Евро-бирократе су, после ипипавања пулса и одлучности нових покрета, дошле до закључка да ће се идеје левице пренети и у друга, кризом оптерећена подручја, а на првом месту на територију Балкана.
Берлин и Брисел су реаговали муњевито, и сву своју снагу фокусирали на Грчку, у покушају да оштете популарност Сиризе у чему су, доцније, делом успели али не и у целости, будући да је, на срећу, Сириза само огледало духа и политичке воље Грчког народа.
Тиме је ударен камен темељац прљаве политичке игре, чији је сценарио припреман неколико година.

У Шпанији, у којој су огромни грађански протести изродили две потпуно нове политичке странке, реформистички Сиудаданос и Подемос изузетно популарну партију радикалне левице, ступио је на снагу, дуго припреман закон о забрани протестних окупљања. Под претњом огромних новчаних казни, забрањено је, између осталог, демонстрирање без одобрења, конзумирање алкохолних пића на улици, позивање на протест путем друштвених мрежа, фотографисање полиције и протестно заустављање присилног исељења и заплене имовине.

Очигледно је да се Унија припрема за децембарске изборе на којима ће Шпанија да бира између репресивне власти и идеје солидарности и борбе за човека и радника.
На Балкану, у региону бивше социјалистичке Југославије, креатори европске политике отишли су корак даље. Клики једног дела политичара у ЕУ више одговара чак и поновни рат на Балкану од помирења и борбе за политику и власт која ће да ради у корист народа. Србија и Босна су поново лака мета. Резолуција о геноциду у Сребреници је само почетак те стратегије, која би поново требало да распири националну мржњу и спречи помирење и заједничку борбу за бољи живот на нашим просторима. У том подухвату Брисел је добио прећутну подршку политичких странака и у Босни и у Србији.
Вестима о наводном грчком признању Косова, покушали су да ослабе наш сентимент према борби Грчког народа за живот и достојанство. На превару покушавају да наведу Србе да замрзе Грке.
После Шпаније, Грчке и Балкана је јасно да је политика притисака евро-администратора, по инструментима на које се ослања, готово на ивици фашизма.
Европа је поново под опсадом, а слобода се не назире иза хоризонта догађаја.
То не значи да од борбе треба одустати. Борба је тек почела.

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!