Зауставимо насиље над новинарима

Share Button

Нема слободног новинарства без еснафске заштите. Милан Ђокић, новинар „Ужичке недеље“ убоден је ножем, док је пратио конференцију Економског кокуса Скупштине Србије у згради градске управе у Ужицу. Новинар је тешко повређен приликом обављања свог радног задатка!
Огласила су се и удружења новинара, осуђујући напад на колегу. То се од еснафских удружења и очекује. Али и више од тога. Новинарство уме често да буде професија високог ризика. Новинари то прихватају, и умеју са тим да се носе. Ипак, синдикати и удружења новинара би требало да се повежу, без обзира на статутарна и друга размимоилажења, у једном циљу а то је социјална и физичка заштита новинара.

У Србији 48 напада за годину дана

По извештају ИФЕКС-а, објављеном 13. јануара 2015. године, у Србији се од 2008. до 2014. године догодило 365 вербалних и физичких напада на личност и имовину медијских професионалаца. У периоду од маја 2014. до данас пријављено је 48 напада на медије и новинаре, који су спроведени уништавањем имовине, застрашивањем или физичким насиљем.

Попут свих других радника у Србији, и новинари припадају највећем скупу људи који, балансирајући платом или хонораром, подмирују животне трошкове. Кључну улогу би требало да одиграју еснафска удружења, а солидарно са њима и медијске куће, удружења грађана, остале синдикалне организације, истакнути појединци и наравно, политичке странке. Без друштвеног концензуса и монолитне политичке воље, интегритет и безбедност новинара у Србији ће да остане на ниском нивоу.

Креирањем фондова за правну, животну, здравствену и заштиту од присилне незапослености, новинарима би се пружио додатни вид сигурности и слободе да могу да обављају свој посао са мањим страхом од политичких и других видова притисака, губитка здравља или живота.

Главни задатак новинарских удружења је да наставе борбу да се новинарима обезбеди статус службених лица. Додатно, за новинаре који се баве темама високог ризика, еснафске организације би требало да обезбеде квалитетно осигурање од повреда, инвалидитета, незапослености или смрти.
Слобоно новинарство је потребно сваком друштву. Недавно умањење висине ПДВ-а на новине је необорив доказ за ту тврдњу. Ипак, привредни поглед на професију не сме да буде једини фактор по којем се мери улога новинара. Медијски професионалци су некада били неизоставан део друштвено-политичког рада, а уназад две деценије су доживели да их држава маргинализује и као раднике и као људска бића.

То је недопустиво!

Новинарство је професија која носи огромну друштвену одговорност. Она намеће одређене професионалне обавезе које је сваки новинар дужан да испуни. Ако те обавезе не буду пратила и одређена права, јавност ће све више, уместо објективне друштвене критике, од новинарства да добија субјективну информативу.
То није пут којим било које друштво жели да иде.

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!