НЕ! – мржњи и немаштини

Share Button

Пише: Иван Ђиковић

У Европи се поново пробудио „баук“. То је баук огорченог народа у чије име су се пљачкашке банкарске елите задужиле, у чије име су евро-бирократе уређивале животни простор и доносиле правила, у чије име су се неке државе у „заједници једнаких“ поставиле као самозвани господари старог континента.
Баук је данас, иступивши против сила које уништавају равноправну заједницу народа, поново заслужио своје име.
Баук се зове левица.
У страху да левица не почне поново да „хара“ Европом, пасивно-агресивне бирократе и њихови налогодавци банкари, посегли су још једном за опробаним алатима.
Почели су да шире страх и панику, ксенофобију, расну, религијску и националну нетрпељивост, шовинизам и примитивизам сваке врсте.
Та чаша није заобишла ни народе са простора бивше Југославије.
Међу гладним, опљачканим и обесправљеним милионима јужних словена, и осталим народима који са нама деле добро и зло, још једном су покушали да потпале пламен шовинизма и националне нетрпељивости.
Још једном су покушали да заваде комшије и земљаке.
Зато што из дана у дан све више људи са ових простора увиђа да је борба за парче хлеба, бољи живот, посао и будућност наше деце важнија од измишљених подела и сукоба у којима смо учествовали, а у које су нас манипулацијама увели они исти који нас данас због њих осуђују.
Они нас осуђују зато што желе да се поделимо, и да прихватимо њихов наратив.
Први је да једни буду жртве, а други џелати. У том, лондонском наративу, бићемо подељени не само на националном, већ и на суб-националном нивоу. У свакој од нација, створиће се тако групе. Једни ће да мрзе ону другу нацију, а други ће да се боре против тих шовиниста, оптужујући тако своју нацију за злочине, или бранећи своју нацију, одричићи се сваког облика одговорности.
Тај лондонски наратив, оличен је у резолуцијама о геноциду у Сребреници.
Циљ резолуције је очигледан. Резолуција је уследила управо у тренутку када су међу народима бивше Југославије почеле да се шире симпатије према социјалним покретима и политичкој идеји коју заступа модерна левица. Идеји слободе, демократије, правичности, упошљавања и достојанственог живота од сопственог рада. Идеји да су државе много више од пуких извршиоца банкарске воље и директива једне ненародне бирократије.
Страх их је идеје која је у Грчкој, Шпанији, Италији и Ирској у кратком року добила огроман број присталица, и после много деценија, једина рекла НЕ безумљу и штеточинском систему.
Сада, када народима бивше Југославије постаје јасно да су семе мржње посејали они који данс жању плодове наше презадужености, резолуција о Сребреници треба да послужи да нам умове врати 20 година у прошлост. Да поново почнемо да мрзимо, како би нас спречили да се помиримо, и сарађујемо у борби против заједничког непријатеља.
Људима не би требало да буде важно какве резолуције доносе у Лондону, Вашингтону или Бриселу, зато што одговорност за изградњу добрих међуљудских, комшијских и земљачких односа данас на нама.
Зато ми не прихватамо њихов наратив.

Уместо да се према жртвама крвавог грађанског рата „односимо са пијететом“, или да према убијеним Муслиманима, Србима и Хрватима у Сребреници, и у целој бившој Југославији, „исказујемо поштовање“, ми данас, и увек, морамо дубоко да жалимо. Да искрено и без разлике жалимо за сваким невиним животом који је угашен, кривицом домаћих и страних злочинаца и фашиста.

У тој жалости да не заборавимо.
У том памћењу да преузмемо одговорност.
Али не за прошлост. За злочине који су почињени над нашим народима криви су они који су пуцали, који су издавали наређења и они који су на злочин позивали и хушкали, и који су га рекламирали и пропагирали.
Ми, већина, који нисмо подигли руку на сународника, суграђанина или саплеменика, имамо много важнији задатак, да сперемо са себе срамоту нашег ћутања, наших страхова и слабости, и да преузмемо одговорност за будућност.
Свако у својој држави. Свако у својој републици. Са истим циљем.
Зато што самоопредељење за живот у независној држави, било којег народа, није опредељење за живот у било каквој држави, већ у држави у којој народи и људи могу да живе слободно и квалитетно, уживајући у привилегијама које би постојање државе требало да пружи.
Без тих квалитета, и достојанственог живота, сама држава губи смисао, будући да би она требало да постоји само вољом народа и за добробит народа.
За такав, достојанствен и богат живот, се залаже левица, и то је наша политика.
Левица, својом борбом, одузима алате реторичарима мржње, који, зарад личног интереса и интереса својих господара, шире уништење сваком народу унутар којег делују.
Зато што слободе и достојанствен живот, у свакој од држава, можемо да освојимо само ако не будемо наседали на пропаганду мржње, резолуције и оптужбе које би нас додатно раздвојиле.
Зато наша политика води бољем животу, миру, толеранцији и сарадњи свих народа на овим просторима. Зато што су се за 20 година од рата, на овим просторима родиле генерације на којима нема терета туђе крви, нити бремена кривице. Зато што те генерације имају право да живе као људи, и обавезу да не почине грешке које су починили њихови родитељи.
Сви ти разлози нас обавезују да се заједно боримо за друштвене промене, и да у истом фронту са другим народима слободне Европе, кажемо НЕ банкарима и бирократама, и одбранимо оно што би Европа требало да буде – Заједница равноправних народа.
Зато наша појединачна борба за бољи живот нема смисла уколико не постане борба за бољи живот свих нас.
Зато више никада не смемо да дозволимо да се баук левице успава.

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!