Шта планира левица?

Share Button

 

Највећи проблем који политичка идеја левице, у својој борби за праведније друштво, може да створи је да се елитистички изолује од масе људи за чију је добробит почела да се бори.
Аргумент који се супротставља овој тези гласи да се формирањем друштвених односа, било којег типа, неизбежно формирају елите.
Левица не негира постојање елита, али перспектива елите, унутар друштвених односа које левица планира да постави, није формирање класних елита, одвојених од остатка друштва монетарним цензусом.Елите у друштву у којем људи имају једнаке почетне шансе, и правичан однос друштва према сваком појединцу, се стварају трудом, залагањем, образовањем и успешним радним и друштвеним ангажовањем сваког појединца.

Простим речима, материјално богатство не одређује припадност појединца елитама: Његов положај је резултат његовог друштвеног и радног залагања.

Једном објашњен однос левице према појму „елита“, захтева да се објасне политичке намере левице.
Сведоци смо да су идејом левице, многи десничарски и про-капиталистички говорници на политичкој сцени, предуго плашили народ. Противници идеје правичног друштва које није засновано на профиту, експлоатацији и дуговању су, у борби против друштва у којем они сигурно не могу да задрже доминантан положај, у односу на већину других људи, простим језиком, лагали. Како би једноставно објаснили намере левице, обелоданићемо само неке од највећих лажи, које противници левице често користе како би у унели страх међу народе и одвратили људе од једине идеје која заиста може да их ослободи.

Левица планира да искорени религију!

Нетачно. Духовност и религиозност је инхерентна људском бићу и није је могуће „искоренити“ политичком одлуком. Левица сматра да је право сваког људског бића да буде религиозно, или да не буде. Левица само не жели да било ко употребљава религију у политичке сврхе, нарочито ако је циљ те политке одржавање класних разлика. Религија само треба да буде одвојена од друштвених и политичких процеса, нарочито када се у обзир узме чињеница да су организоване религије у прошлости радиле као инструмент раслојавања и одржавања класних разлика, бдући да су и саме представљале класу, која је била повлашћена у односу на остатак народа.

Левица планира да одузме човеку право на мишљење и одлучивање

Ова теза је неистинита. Ни капитализам ни социјализам се не баве личношћу нити се игде помиње да је било ко други власник живота или мишљења друге особе. У капитализму, људско тело и ум се користе зарад профита капиталисте. Левица жели да направи систем у којем се и тело и ум користе истовремено и за личну и за корист свих других.
Људи који подржавају капитализам често, погрешно, мисле да они користе само своје тело и ум у стварању профита, док у стварности они користе рад и памет многих како би створили профит за себе. Капитализам поставља лажну тезу да је у њему свако сопствени господар, док је у стварности то другачије, и највећи број људи, у ствари, ради за неког другог.

Левца заговара укидање приватне иницијативе

Потпуно нетачно. Левица не спутава ничију жељу за успехом и резултатом. Левица само жели да елиминише потребу да се до успеха долази израбљивањем других људи. Изузев што жели да елиминише експлоатацију, идеја левице ни на који други начин не жели да спречи људе да зарађују, граде, уче или стварају. Левица жели да сви људи постигну свој максимум у сваком облику такмичења које искључује економску пропаст осталих учесника.

Није могуће елиминисати профит, као основни мотив за рад

У ствари, могуће је. Већина људи и не ради за профит, већ за надницу. Велике, цивилизацијске ствари, којих смо били сведоци у 20. и 21. веку изграђене су на такмичењу или истраживању које није претпостављало профит. Неке социјалистичке државе које нису биле под притиском и претњом великих капиталистичких система, успеле су да изграде економије у којима је било и науке и производње која је профит користила као средство за друштвено а не лично богаћење.

Конзумеризам је победио

Конзумеризам је заснован на креирању вештачке потражње, како би се одржала понуда, а централне банке сваке године емитовале кредите и профитирале на каматама. Ресурсно орјентисана економија не живи на поновљеним итерацијама исте технологије већ се руководи научним истраживањима у производњи. Употребни век производа је тиме дужи, а потреба да се индустрије увежу у велики и контролисан систем, доприноси пажљивијој и хуманијој експлоатацији ресурса. Левица жели систем у којем су производи трајни и квалитетни и могу да се замене само за бољи и напреднији производ. Левица жели друштво у којем су сви имућни и у којем нема потрошачке грознице.

Људи се плаше одузимања имовине

Левица не планира да одузима индивидуалну имовину. Левица сматра да су ресурси ове планете заједничко добро и да смо дужни да се о њему старамо и да их користимо на опште добро свих. Ову причу шири она мањина која у својим рукама има власништво над свим нашим планетарним ресурсима, а која је у страху да губитком имовине не изгуби политичку моћ над свим другим људима.
Левица не сматра да је нормално да људско биће мора целог живота да ради за кров над главом и бедну надницу, будући да то није природно стање у којем би човек требало да се налази. Вредност стана, хране, одеће и свих других видова заштите је друштвна брига а не комодитет или производ. Доказ за то је да када год друштво бива растерећено од неправедних правила, у стању је да у кратком временском периоду, заједничким радом на заједничком интересу, сагради домове, обезбеди храну, одећу и заштиту.

Левица спутава напредак

Лаж. Левица се управо ослања на технологију и напредну науку, како би обезбедила свима правичну расподелу заједничког друштвеног производа. Управо је капитализам систем у којем није законом дозвољена размена идеја, будући да је свака идеја роба која, на крају, заврши у рукама оних који имају власништво над највећим капиталом. Данас имамо технологију која се не користи за добробит човечанства, већ искључиво за профит.

Идеја левице је застарела и не иде у корак са модерним токовима

Идеја левице је данас потребнија него икад, будући да се она супротставља глобалној експлоатацији и технолошко-економском неоколонијализму. Тврдње да је идеја левице настала у 19. веку, и да је зато застарела, су неистините. Садржај књиге коју је написао Адам Смит а зове се „Богатство народа“, која је својеврсна „капиталистичка библија“ објављен је 1776. године, много пре него што су се идеје левице уобличиле на папиру. Уколико би употребили исту логичку грешку, и узели у обзир годину настанка, могли би да кажемо да је идеја левице, свакако мање застарела од капитализма.

Данас више не постоји израбљивање и насиље

Постоји. Задуживање нација, ратови за енергенте, употреба деце за рад, бело робље, јефтина радна снага, насилно спутавање радничких покрета, и тако даље. Све су то појаве које постоје и данас.

Данас не постоји радничка класа

Радничка класа постоји, само је у пост-индустријском добу, природно, била принуђена да из производног сектора масовно пређе у сектор услуга. Левица сматра да је радник свако ко продаје свој рад, време и енергију да би себи могао да обезбеди егзистенцију. Све већа маргина профита, довела је до огромног раслојавања у којем је данас готово 99 одсто човечанства принуђено да продаје свој рад. Радничкој класи данас припадају сви, од физичких радника, административаца па до интелектуалаца.

Радници данас имају боље услове за живот

Тачно. Али радници су сва та права извојевали тако што су се борили против капитализма и капиталиста а за свој лични интерес. Капитализам је систем који никада не одваја из профита више новца, уколико није приморан да то учини. Руковођени левим идејама, радници су се, у једном делу света, за одређене привилегије изборили. Чак и са свим тим привилегијама и вишим платама, јаз између профита који убира капиталиста и просечне плате је данас вишеструко већи него у 19. и 20. веку. Данас капиталисти, помоћу корумпираних политичара, покушавају да смање ниво минимално загарантоване плате, смањују пензије и повећавају цену здравственог осигурања. Левица не постоји само да би се сачувале привилегије које има већина људи, већ да створи друштво у којем људи могу да имају много веће привилегије.

Share Button

About Author

Connect with Me:
19/10/2016 Comments are off Urednik Sajta

Цензуришу Белог

Share Button

Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе „Само јако“ из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!

Share Button

About Author

Connect with Me:
Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

Цензуришу Белог

19/10/2016
Љубиша Прелетачевић Бели, представник одборничке групе "Само јако" из Младеновца, тврди да му је због лажних пријава блокиран налог на друштвеној мрежи Фејсбук, а све због спорног текста који смо пренели са сајта младеновац.еу. Подржи Белог и Само јако из Младеновца, пренеси његов текст на друштвеним мрежама!